Salam aidil adha buat semua...sungguh di hari yang mulia ini kami warga Malaysia di ceruk Moscow tempat berpijak ini ingin memohon seribu kemaafan andai ada tersilap kata selama kami bersekedudukan di sini..mmg agak fail utk tulis intro yg menarik slalu nye, tp xmngapa la..asalkan smpai msg yg hendak disampaikn..

Antara Papadom dan Setem

Mungkin sahaja ramai yang telah menengok dan melihat sendiri kedua muvi trsebut dan mmpunyai bbrapa pndangan yg mungkin agak bbeza dpd org laen..
ada yang mungkin berkata papadom lebih baek bbanding setem dan mungkin juga ada yang berkata setem lebih menarik ttapi saya brani bet xde orang akan kate cicakman 2 lg besh..
bg yang lebih meminati genre drama dan melankolik mungkin lebih menggemari papadom yang sememangnya dibikin khas utk papa sedunia wlaupun dikhaskn utk papa di mlysia shja..
setem mgkin lebih ssuai utk mreka yang mnggemari genre ganas tp xbrapa ganas + watak antagonis yg berjiwa agak suci murni--> merujuk kepada Mani-ane

yang penting sememangnya semua itu muvi malaysia yang semakin melangkah 1 tapak ke hadapan..bangga jugak gue melihat filem malaysia semakin meniti ke arah kegemilangan..dan kini sedang menanti filem terbaru afdlin..sila tgok trailer di bawah kalau sape2 xtgok lg...



Eid Mubarak

seharian kami bergelumang dgan 25 ekor kambing yang lebih kurang berat bedek sekor2..sememangnya hari yang t'amat indah..bermula dgn solat sunat aidul adha ( wlaupun ada yang xsempat ), aktiviti menangkap dan menyembelih yg agak ngeri, melapah, solat jumaat, memotong daging dan melahap hidangan sup tulang (memang betol2 tulang, tah sape la operate part tulang ni, xtinggal isik langsung)...nyum2..syukur pada Ilahi atas semua ini..

biarpun dipenuhi gelak tawa dan keriangan, ade juga yg trluka dihiris pisau..takziah buat saudara mohd hafizuddin ahmad..bsyukurlah anda masih ada jari..alhmdulillah luka itu biarpun agak teruk namun itu semua itu iA ada hikmah nya..diharapkan ianya tidak menjejaskan biochem anda td...

akhir kata buat semua, selamat2 la slalu wlau dimana anda berada..kepada warga ireland dan uk, tunggu kemunculan this 5 stooges in your place...sdiakan karpet merah dan sambutan semeriah mungkin..haha..sehingga bjumpa lagi..

salam n ilalliqa'
Credit too asscewz.org

These famous/infamous
quotes will forever be in the History of
Malaysia!!!

1) Samy Velu on pos laju *"BESOK KIRIM, HARI INI
SAMPAI"*

2) The one on TV when in trying to say he was ashamed, he
said*:`Kemaluan saya besar`*

3) On drugs, *"Jangan hisap dada"

4) Samy said in a ceramah *"Kita akan bina satu
jambatan untuk orong-orong kampong disini"*, one pakcik
asked, "Datuk, sini takde sungai,buat apa bina
jambatan?" and Samy glorious replied *,"Kalau
takde sungai, kita bina sungai!"*

5) Samy's favorite quote on national television
*"Toll naik sikit, manyak marah saya. You ingat
semua ini toll saya punya bapa punya
kah!"

6) During the water shortage crisis *: "semua orang
diminta jgn membuang aiyerr..!"*

7) During blood donation campaign in Sg
Siput:*"...marilah kita semua menderma
dara.."*

Cool During the opening speech of various function:*".
..selamat datang saudara- mara semua.."* (actually
is "saudara-saudari")

9) At an opening ceremony:* *"mempersilakan datin
paduka rafidah aziz naik ke pentas utk membuka
kain" *

10)Commenting about his modesty: *"sebenarnya,
kemaluan saya sangat-sangat besar*"

And lastly u know why our N-S Highway concessionaire is
named PLUS.
*PLUS =
Pungut Lebih Untuk Samy *


Psychology..subjek tambahan semester ini yang semestinya berkenaan minda dan pemikiran serta falsafah2 yang kami sendiri tidak faham......kerana apa??
kerana kami tidak mendengar lecture yang disampaikan..=)




tahun semakin bertambah, dan seharusnya seiring dengan pertambahan usia, kematangan juga harus bertambah (sepatutnya la..)...dan mungkin dalam edisi khas psikologi kali ini kita akan dapat melihat sejauh mana kematangan pelajar perubatan di MMA menghadapi kelas psikologi ini~

Di saat lecture disampaikan

Saat ini memang sangat sesuai bagi mereka yang ada berhutang tidur dek kepenatan kelas anatomi selama 3 jam..tidur la gaya macam mana pun, tapi maaf ye, tiada gambar tidur berjaya diambil kerana penulis juga turut berdengkur sama~~



di kala lecture baru membuka tirai




~field of love~




'khusyuk' mendengar



Di dalam kelas psikologi...

terletak di koordinat 085 utara dan 064 barat, di dalam bilik paling hujung di antara deretan bilik-bilik, sememangnya laluan ke bilik ini amatlah psycho..pertama kali ke sini sahaja kami sesat hampir 10 minit sebelum berjaya menemuinya..(alhamdulillah)

masuk sahaja ke dalam bilik, nah, 14 kerusi tersusun cantik mmbentuk bulatan yang menunggu kami dengan senang hati..lalu kami duduk dan mendengar lagi celoteh lecturer yang cuba untuk membuatkan semua pelajarnya selesa...

antara mimpi dan realiti



aik, tidur sudah??


lecturer yang kami sayangi~


muka ceria mendengar sesi pembelajaran



berjaya menahan diri daripada tidur



alhamdulillah, bangun sudah~



memikirkan perut yang kelaparan??




begitulah alkisahnya kami di dalam kelas mahupun lecture psychology..diharapkan kami akan selamatlah hendaknya daripada penyakit telinga berdarah ataupun terlebih tidur selama 1 semester ini dalam mengharungi subjek psikologi..pesanan buat junior yang bakal mengharungi subjek ini tahun hadapan, jangan takut, jangan gentar, ini semua hanyalah COBAAN~~



salam n ilalliqa'

Sampah
sampah
sampah
sampah


Belakangan ini, kosa kata ini agak popular. Ye, popular. Kenapa? Ianya sering dilemparkan buat makhluk2 yang diberikan biasiswa mewah lagi eksklusif sepanjang berada di moscow bumi bertuah ni, tapi masih tidak menggunakan sepenuhnya rezeki dan peluang yang diberi dengan sebaek nya. Masih lagi malas-malasan untuk belajar. Ingatlah tujuan hidupmu wahai rakan-rakanku.

Kepada Mohd ainuddinwahid dan hafiz aizat hami'at (ye, artikel ini khas untuk anda berdua yang sering duduk di belakang kelas dan membuat onar di dalam kelas) belajar la wahai SAMPAH!! haha..
silalah diri anda, keluarlah dari kepompong kemalasan. Anda hanya ada 1 peluang hidup, jangan sia-siakan nya...

maaf andai artikel kali ini agak keras, bukan tujuan menyindir, hanya menasihati kawan2 seangkatan yang makin sesat....


salam n ilalliqa'
assalamualaikum buat pengunjung blog ni...
another series of control (panggilan test kat cni) budak2 second year di moscow akan lakukan untuk 2-3 minggu ni..nk ckp sebok..boleh tahan jugak la..sebab ade due subjek baru dalam control kali ni.
so sebagai ape yang org salu bwat la kan..ak nak ucapkan selamat berjaye la ek kawan2
same la ngan kawan2 yang kat memane ceruk kat dunie ni..kalo ade test ke exam ke pape ke..
gambatte kudasai(ni je yang ak ingat 4 taun blaja jepon haha)
russki yazik nye goodluck ak xtau smpi skarang hahaha..antare bahan2 yang kami perlu study huhu..histo je x tau nak carik mane gamba hehe:D


ni namenye kepale otak ko berjambul hehe
anat kali ni huhu

ni lak riboflavin..biokimia plak..putus urat den ngapal ni huhu

eksen potensel..fisio plak..ni sonang sket la hehe
Salam dihulur pembuka kata,
Moga selamat buat pmbaca

Stelah agak lama blog ni mnyepi (mintak ampun mntak maap..bukan pe, mslah intrnet kt msia slow!!) akhirnya ia kmbali bwarna ceria..
Ak pn br jek tau yg bota dh update blog ni...so ak pn tmpang skaki la nyebuk kt cni..

Wlaupn tman2 sperjuangan kt msia tgah b'gempik gempite (btol ke nih) mnyambut rye yg tibe, memasing ngan plan nk g braye yg mne ak mmg terang2 xley join, n ak pulak dihurung lagu2 rye mndayu2 n kelas2 yg mmbosankn, tapi ttap smngat rye 2 masih bbaki dlam ati ni..

D kesempatan ni, wlaupn mgkin agak tlambat, tp ak still nk ckap---->SLMT ARI RYE<--- wat sume yg mngenali kami blime yg trcampak di bumi mosko (ayat sdey taun lpas nih) ampunkn la salah clap kami..

pun begitu di celah2 kegirangan raye, sempat jgak ak jngok youtube sbb nk dgar lagu2 rye cm lagu ni






tp ttbe de plak mmbe ak pos mnde yg agak mnarik kt facebook..(serius xdek kje pos mnde2 ni time2 raye cmnih~~)
korg kene tgok mnde ni..
mantap jgak la..hehe..
layannnn~~~~







sampai cni dlu la pos ak kali ni...diarapkn korg sume bbhagia slalu di smping kuarge time rye ni (isk3...).....sygi la diorg smntara diorg masih de...
dari jauh kupohonkan ampon maaf andai de tesilap kata, tkasar bhase, terguris jiwa korg...mntak halal sumenye..


salam n ilalliqa'.............
malam raye...buke makanan dimasak bersama
oleh warga msia dan india...mmg buke paling best taun ni la

assalamualaikum dan selamat hari raya diucapkan kepada semua
tahun ni sepertimana tahun yang sudah..kami beraya sekali lagi di bumi kremlin ini
and seperti kata-kata rakan kami di blog..banyak yang sudah berlaku:D
ape2 pon dengan penuh kesyukuran kami merendah diri dengan apa yang kami dapat
mungkin ada hikmah di sebalik yang berlaku
tahun ni mcm seperti tahun lepas
x banyak aktiviti yang dapat dilakukan sepertimana di Malaysia dahulu
kalo kat msia..koman2 boleh gak maen mercun seludup(senyap2 sudeyh)
kat cni..harapan la kan nak maen mercun..tp best jugak
kat spartiv..hampir setiap hari ade pertunjukan bunge api
membazir betol kan..

selaen bunge api..kat cni jugak xpat la nak kunjung mengunjung rumah jiran tetangga mahupun saudara-mara mahupun dekat ataupun jauh..tapi ok jugak ape
xde la dok ade oghang tanyo "ekau anak sapo ek?"..pueh den nak menoghangkan kek dioghang anak sapo
eh..terkua la loghat n9 aku hehe..tp kat cni x kurang jugak sambutannye..kedutaan besar msia da macam umah nenek aku je jadik nye..sume umat islam msia di moscow tertumpu kat ctu
dengan macam2 juadah disediakan..mulut pon potpet2 la borak dengan sesame kami...
mane x nye..kan kami skarang da ramai terpisah...macam2 la borak nye
x kurang jugak yang amek gamba slapstik tahap gaban bertarung hahaha
terubat la sket kan rindu kunjung mengunjung sepertimana yang dilakukan di msia sane
ni bajet romantik la ni haha
kan aku da cakap xde keje

kunjung mengunjung da settle..satu je yang x dapat memenuhi ape yang aku nak..sepertimana kek umah dlu
kat cni xde lemang..n kalau ade pon ak bet x same la macam ak salu usahakan kat umah dlu hahahaha(lupe plak nak amek gamba ak masak lemang kat kamera sepupu aku huhu)
reason nye senang je..cni beras pulut x jumpe..kalo ade pon..daun pisang mude punye la payah carik..n kalau ade pon..buluh la yang paling payah nak carik...
nak je jadik macam komando masak lemang gune batang paip...tp nenek den x ajar lagik la hahahaha
kalo setakat ketupat, rendang, sate ke pape jenis lagi sume boleh dibuat di moscow..
lemang je yang payah sket
dodol sume xyah cakap la kan..tp tu bukan kesukaan aku..ape aku susah hahaha
ramai x ramai..makan free ramai la hehe
ni datuk ambassador lalu sebelah pon x pasan aku rase haha
sume ni boleh dibuat sendri di sini..lomang yo xdo huhu
ni open house umah kak zah tourism..tq so much kak zah
n ni mak cik sedare aku yang suaminye keje di sini
bestnye keluarga aku..wpun jauh pertalian masih kenal(tribute to my pak long)

kat cni jugak nak mengucapkan selamat hari raya aidilfitri kepade sume rakan2..maaf zahir dan batin..andai ade salah dan silap harap diampun kan...moga lepas ni..boleh buat lagi..astaga
hehe..lame da blog ni senyap..apis pon lame x update..insyaAllah kalau berjaya memujuk nanti akan ade ahli baru..tu pon kalo die accept la...

akhirkata...selamat maju jaya..majulah sukan...eh silap..moga lepas ni rajen sket aku nak mengupdate blog ni..yang laen2..ayie fizu bedeck...apis(sbb ko da lame x update haha)..join la weh ngarot kat blog ni...btw..lepas hari first raye..ade kelas dah pun..n minggu depan banyak test..semoge berjaye la sume ek..raye2 jugak..exam kene studi jugak huhu(nasihat org pemalas haha)
assalamaualaikum wat sesape yang melawat blog ni
lame da ak x tulis blog ni
balik2 apis je
pape pon kami da selamat sampai di rusia kembali
alhamdulillah hampir settle sume2 yang perlu di sini
tinggal nak sign contract je
cakap pasal memulekan hidup baru
taun ni kami dak2 a level di moscow berpindah la ke hostel baru
syukur gak dapat duk hostel yang ok
n sedih gak kehilangan almost 90 percent member2 yang duduk sebumbung ngan kitorang di pushkin dulu
masuk hostel ni ade la plak masalh baru
x same bilik huhu
berpecah lagi la kami
macam aku n fizu masuk la ke sebuah bilik yang rummate kami ade sorg ni dari georgia
giler loaded la mamat ni
aku ngan fizu je dapat bilik yang kecik gler huhu
tapi ok la bagi aku
ade tempat tido
ade internet xkire la mahal ke x
ade tempat makan cukup la
tinggal nak bli peti ais ngan bende2 letrik sket
tgk la dlu mane yang patut
pape pon diharap kengkawan kami yang laen cepat2 la diberi kebenaran masuk hostel ak ni
seronok sket hehe

@ipin01
Salam

Bberapa ari yg lpas, saudara2 semalaysia kita seramai 5 org tlah ditimpa kecelakaan..
1 maut, 2 cdera prah n 2 lg dh stabil...
diharap kn sape2 yg mmbaca ni tlg2 la sedekah alfatihah utk mreka..
ni link utk brite lbey lnjut..

http://perubatan.org/v3/index.php?option=com_content&view=article&id=927:kemalangan-pelajar-kaherah&catid=142:benefits&Itemid=96


yg idop msti tros kn idop
amik pngajaran dpd ape y blaku n jdik kn ia nye 1 tazkirah..
tarbiyah iman paling bagus ialah melalui zikrul maut..

jika kite di tmpat diorg, ape kah kite tlah cukup amal??
slama amalan kite di dunia, apa kah kite tlah melaksanakan tujuan idop kite??
sudah cukup syg kah Allah pd kite?
sudah cukup syg kah Nabi Muhammad SAW pd kite??
kerna syg bginda diperlukan utk syafaat di akhirat kelak..
bersedia kah kite menghadapi sakaratul maut??!!





di kesempatan ini juga
ahlul bait 708 ingin menghulur 10 jari meminta maaf andai de kata2 n prbuatan kami yg tlah mnyinggung perasaan sesape bek kenalan, taulan atau sape2 jek la..
mntak halal makan minum n segala2 nye..
kalau de tekutuk 2 maaf2 jek la ye..
maafkn kami
maafkn kami
ma-af-kan ka-mi.....


salam n ilalliqa'...


ya, masa nye telah kembali tiba..

EXAM!!

dan kali ini 2 paper menjadi penghalang kami
sblom boley menjejakkan kaki ke bumi malaysia dgn aman..

maka
doakan kami!!

buat rakan2 sperjuangan
moga segalanye berjalan spt yg dirancang
usaha till da max
and leave the rest to the god
He knows best


salam n ilalliqa'